Clanțele din cupru ale uşilor ne protejează de coronavirus?
Cuprul este un metal antibacterian. Un studiu recent realizat la National Institutes of Health, din Montana, SUA, a arătat că virusul care provoacă boala COVID-19 nu trăiește mult pe această suprafață, doar câteva ore.
SPEE3D, o companie din Australia care produce imprimante 3D pentru metale, susține că a descoperit că arama are capacitatea de a ucide până la 96% din virusurile SARS-CoV-2 aflate pe suprafața sa, în doar două ore, transmite MSN.
Pe oțel și inox, folosite în multe produse cu care intră în contact mâinile oamenilor, coronavirusul poate trăi câteva zile. „Oțelul pare foarte curat. Realitatea este însă foarte diferită. Nu ucide virusurile”, a declarat Byron Kennedy, șeful SPEE3D.
Steven Camilleri, cofondator al companiei, spune că nu trebuie înlocuite toate obiectele din inox atinse des cu mâinile, ci „îmbrăcate” în cupru. Pentru o clanță de ușă, operațiunea durează patru minute, potrivit lui.
Cercetătorii confirmă faptul că obiectele din cupru cu care oamenii interacționează des și în număr mare trebuie folosite în viitor.
„Se știe despre cupru că este antimicrobian. Este folosit deja ca un strat antimicrobian pe dispozitive medicale”, a declarat Dr. Bart Eijkelkamp, șeful unui laborator din cadrul Flinders University în care se studiază proprietățile acestui metal.
Oamenii de știință explică și cum ucide metalul bacteriile și virusurile. Când un astfel de microorganism ajunge pe cupru, ioni (particule încărcate electric) de la suprafața metalului îl atacă și îl ucid.
Arama este folosită și de firma Firma KeySmart pentru gadgetul său popular CleanKey. Dispozitivul, realizat din aliaj care conține 62% cupru, costă 20 de dolari și permite formarea de numere la interfon, apăsarea pe butoanele liftului și deschiderea ușilor fără a atinge aceste obiecte.
Sursa www.go4it.ro